EduvierDe AngerAurum CollegeDe RedeBekiusschoolStedenschoolDe SteigerNautilus College SONautilus CollegeDe Optimist SODe Optimist SOFlevodrome
  


HOME   | LINKS | DOWNLOADS | CONTACT | ROUTE | DISCLAIMER
Nieuws:overzicht
Meester Marlon in laatste ronde ‘Leerkracht speciaal onderwijs van het jaar'

Marlon Lynch, leerkracht op Aquarius, is doorgedrongen tot de laatste ronde van de verkiezing van ‘Leerkracht speciaal onderwijs van het jaar'. In studio 21 in Hilversum maakte de jury op 5 oktober jl. de winnaars in de verschillende categorieën van de verkiezing voor Leerkracht van het jaar bekend. Lynch won de titel niet, maar vervult als genomineerde uit het cluster 4 onderwijs toch een soort ambassadeursfunctie voor collega's.

Meester Marlon werkt op Aquarius in Almere, een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen van twaalf tot en met achttien jaar. De leerlingen zijn kwetsbare jongeren. Jongeren met gedragsproblemen, die vaak voortkomen uit psychiatrische problemen zoals ADHD. Wat de leerlingen gemeen hebben is dat ze niet tot hun recht komen in het reguliere onderwijs. Ze hebben meer begeleiding nodig. Ze hebben structuur nodig en vooral: een nieuwe start.

Pedagogisch sterk
Het filmpje dat de school over meester Marlon maakte overtuigde de jury hem een plek te geven in de laatste ronde die bestond uit een presentatie van de leerkrachten zelf en een kritisch gesprek met de jury. De juryleden keken naar de omgang van de leraren met hun leerlingen, ouders en collega's, maar ook naar de manier waarop zij zichzelf en hun vakgebied verder blijven ontwikkelen. De jury zag dat Meester Marlon pedagogisch erg sterk is. Hij zegt over de leerlingen dat ze niet moeilijk zijn maar onbegrepen. ‘Deze kinderen schreeuwen om hulp.' Hij benadert de leerlingen heel positief en hij helpt collega's om weer positief naar leerlingen te kijken. Hij probeert via ouders het gedrag van kinderen te beïnvloeden. Hij legt tijdens conflict situaties goed uit aan de leerlingen wat er gebeurt en laat de leerlingen zelf verantwoordelijkheid nemen over hun eigen handelen.

Voor het eerst
De titel ‘Leerkacht speciaal onderwijs van het jaar' werd dit jaar voor het eerst vergeven. Stevan Kühnen, werd in 2012 genomineerd voor de titel Leerkracht voorgezet onderwijs van het jaar. Kühnen won de verkiezing niet, maar zijn kwaliteiten overtuigden de jury ervan dat een speciale groep leraren een eigen titel verdient: de leraren in het speciaal onderwijs. De jury benoemde Kühnen daarom tot ambassadeur speciaal onderwijs en nodigde hem uit dit jaar te helpen bij de organisatie van de eerste verkiezing Leraar van het jaar speciaal onderwijs.

De verkiezing
Leerlingen, ouders en collega's konden hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing. Twaalf leraren maakten kans op de titel Leraar van het Jaar 2013. op zaterdag 5 oktober werd de Leraar van het Jaar voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs en voor het middelbaar beroepsonderwijs bekend gemaakt. De winnaars zijn een jaar lang ambassadeur voor alle 300.000 leraren in Nederland.

De verkiezing van de Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie en is onderdeel van de Dag van de Leraar, die elk jaar op of rond 5 oktober wordt gevierd. De Dag van de Leraar en alle activiteiten die op die dag door de Onderwijscoöperatie en door scholen zelf worden georganiseerd, hebben als doel alle leraren in heel Nederland te bedanken voor hun tomeloze inzet. Meer informatie over de verkiezing: www.deleraarvanhetjaar.nl .

 

Terug naar overzicht.