EduvierDe AngerAurum CollegeDe RedeBekiusschoolStedenschoolDe SteigerNautilus College SONautilus CollegeDe Optimist SODe Optimist SOFlevodrome
  


HOME   | LINKS | DOWNLOADS | CONTACT | ROUTE | DISCLAIMER
Nieuws:overzicht
Rekenspecialist Eduvier lanceert rekenwebsite

Eenvoudige uitleg zonder franje

Rekenen en wiskunde nemen een steeds prominentere rol in binnen het onderwijs. Zo moeten alle leerlingen in het voortgezet onderwijs een rekentoets afleggen en is wiskunde voor de meeste leerlingen een verplicht vak. Rekenspecialist van Eduvier, Henk Vegter, lanceerde voor leerlingen die moeite hebben met rekenen en wiskunde de website Rekentube. Aan de hand van filmpjes wordt uitleg gegeven over allerlei reken- en wiskundige opgaven. Door te werken met video instructies die leerlingen voorafgaand aan de les bekijken, is er in de les meer tijd voor het beantwoorden van vragen en begeleiding op maat.

De onderwerpen sluiten aan bij de leerlijn wiskunde en rekenen van het vmbo. Een deel van de instructies is daarnaast ook goed te gebruiken voor leerlingen van de basisschool of het praktijkonderwijs. Henk Vegter licht toe: ‘De aanleiding voor de website was een opdracht tijdens mijn master studie Special Educational Needs (master SEN). Ik deed onderzoek naar het verbeteren van de tafels bij leerlingen in het voortgezet onderwijs. Hiervoor maakte ik hulpfilmpjes die ik op Youtube plaatste. Na mijn studie begon ik met het maken van filmpjes met uitleg over allerlei wiskundige onderwerpen voor mijn leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs. Het ministerie van onderwijs stelt elk jaar oefenrekentoetsen beschikbaar. De opgaven van deze toets werk ik uit, zodat leerlingen aan de hand van een filmpje kunnen zien hoe ze tot het goede antwoord komen.’

Ook voor leerkrachten

Inmiddels is de website uitgegroeid tot een site voor zowel leerlingen als collega-leerkrachten. Leerkrachten kunnen op de site terecht voor informatie en tips over bijvoorbeeld dyscalculie of het voeren van rekengesprekken met leerlingen. Leerlingen kunnen aan de slag met de oefenrekentoets en vinden op de site instructiefilmpjes over allerlei wiskundige onderwerpen. In de filmpjes legt Henk de opgaven zo eenvoudig mogelijk uit, zonder extra franje, om afleiding van de uitleg te voorkomen. Dit werkt het beste voor de doelgroep waarvoor de filmpjes oorspronkelijk gemaakt zijn: leerlingen die voortgezet speciaal onderwijs volgen omdat ze bijvoorbeeld een vorm van autisme hebben.

Flipping the classroom

In het hedendaagse onderwijs krijgt  ‘Flipping the classroom’ een steeds grotere rol. Leerlingen krijgen geen opgaven mee als huiswerk, maar krijgen de opdracht om een video instructie van de lesstof thuis te bekijken. Hierdoor komt er in de les tijd vrij voor dingen die normaal als huiswerk worden opgegeven: opdrachten maken, met digitaal lesmateriaal werken, onderzoek doen, etc. Dit geeft de leraar meer tijd om leerlingen persoonlijk te begeleiden, meer tijd voor extra uitleg of voor het geven van verdieping aan de leerinhoud. Rekentube is uitstekend in te zetten als middel in deze. Ook voor leerlingen die het tempo van de klas niet bijhouden, zijn de filmpjes een goed hulpmiddel; ze kunnen de instructie meerdere malen bekijken en zijn niet afhankelijk van de (eenmalige) klassikale uitleg.

Kijk voor meer informatie op www.rekentube.nl.

Terug naar overzicht.